Revija "Na igrišču"

Katera igrala ponuditi otroku s težavami pozornosti in hiperaktivnostjo?

Lidija Šket Kamenšek, prof. razrednega pouka
Otroci s težavami pozornosti in hiperaktivnostjo (v tujini je znano poimenovanje otroci z ADHD) imajo značilno simptomatiko nepozornosti, impulzivnosti in hiperaktivnosti. V razredu jih prepoznamo po nekontroliranem vstajanju, tekanju, pretirani verbalni aktivnosti in impulzivnosti. Takšni so predvsem dečki. Deklice z ADHD so po navadi umirjene, sanjave, odsotne in se zelo težko osredotočijo na eno dejavnost.

Pregledovanje in vzdrževanje igrišč v vrtcu

Mateja Hovnik, Vrtec Ravne na Koroškem

Vrtec Ravne na Koroškem posluje s tremi enotami: enota Solzice ima 10 oddelkov, enota Ajda 7 oddelkov in enota Levi devžej 4 oddelke. Zavedamo se, da sta potrebi po gibanju in igri primarni potrebi. Z gibanjem otrok zaznava okolico, prostor, čas in odkriva svoje telo ter preizkuša kaj zmore. Ob tem doživlja veselje, varnost, ugodje, pridobi ponos ter gradi zaupanje vase.

Intervju: David Cappellari

David Cappellari, vodja tehničnega oddelka podjetja Legnolandia in član Evropskega odbora za standardizacijo - CEN (European Committee for Standardization: CEN/TC 136/SC 1 – Playground equipment for children), delujete na področju preverjanja in izboljševanja standarda EN 1176 o varnosti otroških igrišč. Kdo vse sestavlja komisijo, ki oblikuje standard o varnosti otroških igrišč?

Otroško igrišče kot bivalni prostor

Tjaša Štolfa, univ.dipl.inž.arh.
Spremembe v načinu življenja, pospešen življenjski tempo in pomanjkanje prostega časa botrujejo k temu, da otroci vse več časa preživijo v šolskih in predšolskih ustanovah. Slednje so tako postale pomembnejše kot kdajkoli prej, saj morajo služiti otrokom tako v vzgojnem kot izobraževalnem pomenu, skladno s tempom in trendi, ki jih okolje narekuje, obenem pa jim morajo nuditi prijazen, spodbuden in varen pristan.

Letni pregledi šolskih in občinskih igrišč

Breda Goršek, Ministrstvo za gospodarstvo
Odgovor go. Brede Goršek na vprašanje go. Vesne Duval: “Spoštovana, z dopisom, ki ste nam ga posredovala po elektronski pošti dne 7. 11. 2011 nas vezano na vzdrževanje igral v občinah sprašujete ali lahko občine same opravljajo letni pregled igral, če so za to usposobljene.

Cilj: nasmeh in sreča zdravega otroka

Sani Stijelja, Mladinsko zdravilišče RKS Debeli rtič
Mladinsko zdravilišče Rdečega križa na Debelem rtiču se predstavlja z novo pridobitvijo – novim otroškim igralom in rehabilitacijsko zasnovano trim stezo, ki se razteza po celotnem zdravilišču. 

Pomen fantazijskih igral na otroškem igrišču

Marta Korošec, Ravnateljica Vrtca Vodmat
Kot v večini vrtcev, smo se tudi pri nas soočali s problemom varnosti igral in igrišč v celoti in se pripravljali na nove zakonske zahteve iz tega področja. Veliko igral smo morali zaradi dotrajanosti in neustreznosti novim standardom odstraniti, za nova otroška igrala in celostno obnovo igrišč pa ni bilo dovolj sredstev. Bili smo pred dilemo, ali naj kupimo na obeh večjih igriščih po eno večje otroško igralo ali raje  igrišči napolnimo z več manjšimi in cenejšimi igrali. 

Kotički in didaktični elementi na otroškem igrišču

Renata Hojs, Ravnateljica VVZ Antona Medveda Kamnik
Igra, veselje, prijateljstvo, učenje - so besede na katere pomislimo ob spominu na igro s prijatelji na igrišču. Odrasli z veseljem opazujemo mlade nadobudneže pri igri in ugotavljamo, kako malo potrebujejo, da se igra lahko prične. Z velikim veseljem raziskujejo polže, ki so jih odkrili v travi, pletejo venčke iz različnih rož in cvetov, skupaj gradijo gradove iz peska in še marsikaj. Pa kljub temu si odrasli prizadevamo, da jim zunaj ponudimo za njihov razvoj več kot samo to.

Kako poskrbeti za varnost predšolskih otrok na igrišču?

Petra Lozinšek in Anton Oblonšek, Vrtec Otona Župančiča
Otroško igrišče predstavlja eno izmed središč dogajanja v vrtcu. To je prostor, kjer malčki sproščujoče, varno in brezskrbno uživajo v plezanju, skakanju, igrah v mivki, guganju, lovljenju, skrivanju, in še čemu. Igrišča torej ne gre pojmovati samo kot prostor za igro, temveč prostor za življenje. Igrala so namenjena statičnim igram, kot tudi igram, ki zahtevajo obvladovanje ravnotežja, premagovanje višin, preskušanje moči in gibčnosti ter soočanje s hitrostjo ali vrtenjem.

Prosto dostopna igrišča - občinski izziv

Vlasta Skumavc-Rabič, Občina Kranjska Gora

Občina Kranjska Gora Občina Kranjska Gora je s postavitvijo otroških igrišč začela v letu 2006. Glede na to, da je zaradi obstoječe zakonodaje potrebno zaklepati igrišča pri vrtcih, so naši najmlajši otroci v popoldanskem času ostali brez igral. Zato smo se odločili, da bomo skladna otroška igrišča postavili v vse kraje v naši Občini.

Brezplačna revija Na igrišču

 • Strokovna revija za upravitelje otroških igrišč.
 • Brezplačno informira, svetuje.
 • Uporabne strokovne vsebine za upravljanje z otroškim igriščem.
 • Primeri iz prakse.
 • Zanimive, koristne in inovativne informacije.
 • Komunicira na pristen in življenjski način.

Bralci pravijo

 • Zanimiva, polna idej.
 • V veselje mi je brati članke, ki govorijo o varnosti na igriščih (in ne le o nevarnostih). Hvala!
 • Dobrodošlo je gradivo zbrano na enem mestu.
 • Še naprej naj ostane taka. Uspešno delo želim.

Zahvala

 • Avtorjem, ki brezplačno delite dragoceno znanje, izkušnje in poglede.
 • Oglaševalcem, ki omogočate izid revije.
 • Bralcem, ki radi prebirate našo revijo in jo v raziskavah odlično ocenjujete, iskreno komentirate in ste nam v navdih in zagon.