Kako kupiti otroška igrala?

Otroška igrala - se odločate za nakup? Informacije v nadaljevanju vam bodo zagotovo v pomoč.

Otroška igrala se v praksi ločijo na igrala za domačo uporabo in igrala za javno uporabo. Pod javno igrišče spada vsako igrišče, ki ga uporabljajo več kot štiri družine. Otroška igrala na javnem igrišču morajo biti izdelana v skladu z zelo zahtevnimi merili varnostnega standarda SIST EN 1176, medtem, ko izdelavo igral za domačo uporabo ureja veliko manj zahteven standard EN 71.  Otroška igrala so torej načrtovana in izdelana glede na vrsto uporabe.

Pri nakupu igral je v prvi fazi najpomembneje, da kupec išče otroška igrala primerne kategorije – ali za javno ali za domačo uporabo. Razlog za to se kaže že v ceni igral. Običajno se sredstva za opremo celotnega domačega igrišča gibljejo do največ pet tisoč evrov, medtem, ko se cene osnovnega modela kakovostnega igrala za javno uporabo šele pričnejo pri pet tisočih evrih.

Pri nakupu igral je potrebno zavedanje, da gre za dolgoročno investicijo – javno otroško igrišče bo otrokom na razpolago vsaj 10 do 15 let ali več in prav je, da se kupec odloči za kakovostna otroška igrala, ki dolgoročno ne bodo zahtevala veliko dela in ne bodo povzročala velikih stroškov vzdrževanja ali celo prezgodnje potrebe po zamenjavi igral.

V obeh primerih, naj gre za javno ali domačo uporabo, je pri izbiri igral pomembno, da igrala omogočajo pestro igro, s čim več aktivnostmi in težavnostnimi stopnjami. Samo kakovostna otroška igrala, ki omogočajo veliko zabave, premagovanja samega sebe, gibanja in dajejo veliko prostora otroški domišljiji ter prosti igri lahko ostajajo za otroke zanimiva in privlačna na daljše obdobje.

 

Pri nakupu igral za javno otroško igrišče je pomembno, da kupec najprej zbere podatke in se odloči glede glavnih tem kot so:

  • kakšne so potrebe na novem otroškem igrišču: koliko otrok in otroci katere starosti bodo uporabljali novo igrišče,
  • katere vrste igral in v kakšni količini so potrebne, želene na novem igrišču: tobogani, gugalnice, plezala, vrtiljaki, gugala in kateri posamezni elementi ne smejo manjkati,
  • katero temo bi izbrali za tematska otroška igrala na novem igrišču in katera posebna ali nova otroška igrala že navdušujejo otroke v zadnjem času ali okoliških krajih,
  • katere materiale želi naročnik, kateri materiali so se do sedaj že izkazali za najbolj priljubljene med uporabniki ter kakovostni, trajni in nezahtevni za vzdrževanje,
  • koliko prostora bo namenjeno za otroško igrišče, koliko prostora je potrebnega glede na izbrano vrsto igral,
  • katere vrste podlage za blaženje padcev je najprimernejša in koliko sredstev bo namenjenih za opremo, podlago in vsa potrebna dela.

Pri nakupu igral za javna otroška igrišča obseg namenjenih sredstev za otroška igrala vsekakor določa kakovost igral, s katerimi bo otroško igrišče opremljeno. Kakovostni in trajni materiali imajo svojo ceno. Prav tako kakovostne obdelave materialov, masivne konstrukcije igral in montaža z izdelavo varnih in kvalitetnih temeljev. Vse to omogoča dolgoletno stabilnost in trajnost igral. Ker je vložek v vse to bistveno višji, je nekoliko višja tudi cena kakovostnih igral.

V primeru omejenega stroškovnega okvirja, naj omejena sredstva ne pomenijo tudi nižje kakovosti novih igral, saj obstaja kar nekaj domiselnih načinov kako kupiti otroška igrala najvišje kakovosti materialov in obdelav, kljub omejenim sredstvom.

Prva možnost je ta, da se izbere take vrste blažilcev padcev, ki ne zahtevajo velikega poseganja v teren. Manj zemeljskih del pomeni več sredstev za igrala, ki bodo na koncu na igrišču uporabni in vidni del igrišča. Obstajajo moderne vrste podlage, ki certificirano ustrezno blažijo padce in obenem omogočajo minimalno poseganje v teren – polagajo se brez izkopa, odvoza zemljine, nasutja drobljenca in komplicirane priprave terena, ki jo je včasih zahtevala klasična podlaga za blaženje padcev.

Druga možnost je ta, da se igralo načrtuje na tak način, da so si vsa igralna področja, s katerih je padec visok, sosednja in vsa igralna področja, s katerih je padec nižji od enega metra tudi sosednja. Na ta način bo po varnostnem standardu podlago za blaženje padcev potrebno zagotoviti samo pod višjimi igralnimi področji, pod nižjimi pa bo zadostovala travnata površina.

Pri zelo omejenih sredstvih je tretja možnost ta, da se izbere več nižjih igral, z raznovrstnimi aktivnostmi, ki lahko stojijo na travnati površini, a so za otroke še vedno zelo zanimiva, kot na primer: hoja po vrvi, hoja po drogu na vzmeteh, hoja po vrtečem deblu, previsne gugalnice, plezalo s prehajanjem med vrvmi, plezanje po mreži na brežini, vrtiljaki, spuščanje po toboganu na brežini ipd.

Četrta možnost pride v poštev, ko so manjša sredstva na razpolago več let zapored. V praksi se pogosto dogaja, da je nekaj sredstev razpoložljivih prvo leto, nekaj drugo in nekaj šele tretje leto. V tem primeru je modro načrtovati nakup igral po fazah. Tudi posamezno igralo se lahko načrtuje na tak način, da ga je možno v naslednjih letih dograjevati.

Vsaka sredstva za nakup igral so priložnost, da se postavi otroška igrala, ki bodo otroke navduševala več let. Otroci bodo tako na igrišče radi zahajali, tudi skupaj s starši. Ti bodo širili dober glas in veselje o lepih doživetjih, ki jih kakovostno, zanimivo, razgibano otroško igrišče omogoča. Oglejte si VIDEO

Kontaktirajte nas za načrtovanje in opremljanje vašega novega otroškega igrišča. Smo strokovnjaki za otroška igrala že od leta 2003.

 

Kategorija: