Kotički in didaktični elementi na otroškem igrišču

Renata Hojs, Ravnateljica VVZ Antona Medveda Kamnik
Igra, veselje, prijateljstvo, učenje - so besede na katere pomislimo ob spominu na igro s prijatelji na igrišču. Odrasli z veseljem opazujemo mlade nadobudneže pri igri in ugotavljamo, kako malo potrebujejo, da se igra lahko prične. Z velikim veseljem raziskujejo polže, ki so jih odkrili v travi, pletejo venčke iz različnih rož in cvetov, skupaj gradijo gradove iz peska in še marsikaj. Pa kljub temu si odrasli prizadevamo, da jim zunaj ponudimo za njihov razvoj več kot samo to.

V VVZ Antona Medveda se zavedamo, da je zunanje učno okolje pomembno za otrokov vsestranski razvoj, zato smo si zadali cilj, da malčkom zagotovimo bogato učno okolje. Naša želja je, da se učenje iz notranjih prostorov preseli v zunanji svet; igrišča, gozd, mlaka, travnik. Tu imajo otroci možnost raziskovanja in učenja neposredno v okolju iz lastnih izkušenj.

Kako smo se tega lotili v VVZ Antona Medveda?

Pregledali smo naša otroška igrišča in skupaj oblikovali načrt sprememb. V načrtovanje smo vključili tako otroke, starše kot tudi zunanje sodelavce. Večja igrišča smo razdelil na več tako imenovanih kotičkov; čutni  kotiček, ustvarjalni kotiček, zeliščni vrt, kotiček za razvijanje matematičnih, fizikalnih in naravoslovnih predstav, kotičke za razvijanje gibalnih sposobnosti itd.  Kljub temu, da so delavci vrtca pokazali veliko mero ustvarjalnosti, pa smo se odločili, da otrokom v enoti Pestrna dokupimo tudi ECO PLAY DIDAKTIČNO HIŠICO.

Otroci imajo preko le - te možnost odkrivanja prvih spoznanj o konkavnem in konveksnem ogledalu, lahko se igrajo igrico Trije v vrsto, pri kateri dosegajo cilje s področja matematike, jezika, družbe. Spoznavajo števila in še marsikaj.

Hišica se ob sprostitvi domišljije naših otrok lahko spremeni v domovanje raznih pravljičnih junakov. Kljub temu, da je bil nakup hišice velika finančna naložba za vrtec pa nam ob pogledu na otroke, ki se v njej igrajo, ni žal in rečemo si, da je bila odločitev pravilna.

V vrtcu Antona Medveda izpod Kamniških planin verjamemo, da je vsakodnevno bivanje na prostem zelo pomembno za zdrav razvoj in srečno otroštvo naših otrok. Trudimo se, da bi bila vsaka naša enota prepoznavna po svojih dejavnostih in po različni urejenosti naših igrišč, ki bodo odraz kreativnih idej delavcev in otrok, ki bivajo v posameznih enotah. Vsem pa nam je skupna povezanost z okoljem in naravo, saj se zavedamo, da so največje modrosti skrite v naravi, ki je naša najboljša učiteljica.

Članek je vir splošnih informacij in ga ni dovoljeno reproducirati brez predhodnega pisnega dovoljenja podjetja Eko igrala d.o.o. Eco play l.l.c.. Ne prevzemamo odgovornosti za nenamerne napake. 

Kategorija: 

Brezplačna revija Na igrišču

 • Strokovna revija za upravitelje otroških igrišč.
 • Brezplačno informira, svetuje.
 • Uporabne strokovne vsebine za upravljanje z otroškim igriščem.
 • Primeri iz prakse.
 • Zanimive, koristne in inovativne informacije.
 • Komunicira na pristen in življenjski način.

Bralci pravijo

 • Zanimiva, polna idej.
 • V veselje mi je brati članke, ki govorijo o varnosti na igriščih (in ne le o nevarnostih). Hvala!
 • Dobrodošlo je gradivo zbrano na enem mestu.
 • Še naprej naj ostane taka. Uspešno delo želim.

Zahvala

 • Avtorjem, ki brezplačno delite dragoceno znanje, izkušnje in poglede.
 • Oglaševalcem, ki omogočate izid revije.
 • Bralcem, ki radi prebirate našo revijo in jo v raziskavah odlično ocenjujete, iskreno komentirate in ste nam v navdih in zagon.